Världens äldsta sporter

Vilken är egentligen den äldsta sporten i världen? Många tror att det är brottning, men hur kan vi veta det, vad har vi för bevis? Här följer några av de allra äldsta sporterna.

Brottning

Grottmålningar i Frankrike, daterade för över 15 000 år sedan visar aktiva brottare. Liknande målningar har återfunnits över hela världen bland annat i grottor i Japan, i Mongoliet (7 000 år före Kristus) och Libyen (6000 år före Kristus). Man har till och med återfunnit delar av papyrusdokument med instruktioner för hur brottning ska gå till – och fortfarande idag, i modern tid är brottning lika populärt. Det känns magiskt.

Hockey

Det spelades hockey i antikens Grekland. Redan från 600 år före Kristus beskriver bilder människor med bollar och böjda klubbor. Första gången namnet ”hockey” uttalades var år 1363 av Edward den tredje av England. Engelsmännen tog med sig sporten när det brittiska imperiet utvidgades utomlands på 1800-talet och den blev mycket populär.

Spjutkastning

Att kasta spjut var en av de allra tidigaste sporterna och även en av de första att vara med vid olympiska spel. Spjutkastning ingick, och ingår fortfarande, i friidrott och inte mycket har ändrats. Det går fortfarande ut på att kasta så långt som möjligt. Den första gången spjutkastningen var med i dåtidens olympiska spel var 708 före Kristus. I modern tid introducerades sporten vid olymiska spelen år 1906.

Löpning

Den mest lättillgängliga sporten. Löpning är mer än sport, det är ett kroppsligt uttryckssätt som kan utföras närsomhelst utan någon egentlig utrustning. Som sport är det förstås viktigt med rätt skor och förhållanden. Löpning var den enda dokumenterade sporten vid den första olympiaden år 776 före Kristus.

Polo

Polo härstammar från det Persiska riket i Asien och spelades från början av kejsare. Det är en lagsport där spelarna rider på hästar och tar poäng genom att med sina klubbor slå en liten träboll i mål. Den äldsta versionen av sporten finns dokumenterad år 316 före Kristus i Persien medan den moderna versionen av sporten utvecklades av britterna i Indien på 1800-talet.

Det intressanta med de riktigt gamla sporterna är att de är lika populära i modern tid. Brottning och hockey är båda stora sporter och friidrott med löpning i spetsen utövas av många. Sporterna har både elitutövning och motionsutövning – det finns också många ungdomsklubbar.