Golfen – från statussport till folksport

Ridsport och golf ä var sporter som endast de rika utövade från början, men mycket har förändrats sedan dess. Idag är detta folksporter och framförallt golf kan i stort sett spelas av den som önskar.

Golfbanan snyggades till av får

Golfen i Holland har en ganska rolig historia. På 1300-talet tog man hjälp av sina fyrbenta vänner för att hålla gräset i perfekt trim. Här betade fåren och såg till att golfbanan hade kort och ansat gräs. Skottarna själva hade inga speciella regler, de hade boll och klubba ed sig och gick ut för att spela golf.

Golf på frusna kanaler

Ett stort vinternöje för holländarna var att slå bollar på de frusna kanalerna. Man hade långa klubbor och gick ut tillsammans för att ”slå bollar”. Eftersom holländarna hade mycket affärer med Skottland vid denna tid fick även skottarna nys om sporten. De hade dock svårt att uttala sportens namna ”kolf” och sa istället ”golf” vilket också etablerades som sportens namn under 1500-talet.

Skottarna som skulle tränas upp i bågskytte för att kunna försvara landet begav sig istället ut för att spela golf. För nationens säkerhet blev golf förbjudet.

Golf bland sanddyner

När golf kom till Skottland fanns det inga bestämda regler och skottarna runt Edinburgh spelade golf ute på sanddyner och bland betande får. Fåren hjälpte till att beta ner gräset till perfekt höjd, och ibland la de sig i sanddynerna och bildade gropar som blev till bunkrar i golfspelet. Sakta men säkert utvecklades golfbanan och man upprättade en serie med hål. Dessa skulle träffas med så få slag som möjligt. Golfbanan Saint Andrews fick den första 18-hålsbanan år 1764, vilket utgjorde grunden för dagens regelverk i sporten.