Sportens svenska profiler

OS i Berlin år 1936 kan ha varit kontroversiellt uppbackat av nazisterna, men Sverige tog 21 medaljer vilket var strålande – sex guld, fem silver och tio brons. Sverige landade som nr fem i nationstävlingen. Men vilka är de bästa svenska sportstjärnorna? Nedanför hittar du några av dem.

Zlatan Ibrahimovic

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic har tilldelats Guldbollen tolv gånger och får sägas vara Sveriges bästa fotbollsspelare alla kategorier. Både som proffs och i det svenska landslaget har han varit dominerande, tekniskt såväl som mentalt och är är en extrem talang i sin sport.

Björn Borg

Femfaldig Wimbledonmästare och vid detta laget en legend i en värld som kommer att minnas honom som ”Ice-Borg”, den tysta, mäktiga tennisspelaren som dominerade under flera år på 80-talet.

Annika Sörenstam

En av världens bästa golfspelare som 2003 valdes in i World Golf of Fame. Hon avslutade karriären 2008 efter 72 segrar på LGPA-touren. Vann som första kvinnliga golfspelare LGPA Championship tre år i rad.

Ingemar Stenmark.

En av världens bästa alpina åkare någonsin. När han åkte stannade arbetet på arbetsplatser och skolor samlade sina elever framför TV:n, hela Sverige stannade. Tog två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar i slalom och storslalom.