Sveriges största sport

Ja – du gissade rätt! Det är fotboll. Idag finns över 600 000 aktiva utövare av fotboll i landet. I världen finns det cirka 265 miljoner utövare vilket innebär en fjärdeplats totalt bland världens största sporter.

Fotboll – populärt

Fotboll är en av de mest populära sporterna och stora arenor runt om i landet garanterar långsiktighet eftersom människor tycker om stora tävlingar och festligheterna kring detta. Det är också en enkel sport, en ”folksport”. Man kan spela med en boll, kraftiga skor och ett par stenar, eller till och ed ett par jackor som målstolpar om man inget annat har. Även på tävlingsnivå tillhör fotboll en av de mer humana sporterna prismässigt. Man investerar främst i benskydd och skor och klubbavgifter.

När fotbollen kom till Sverige

Fotbollens ursprung är lite suddigt, men det finns tecken som visar på att fotboll spelades i Kina för 2 300 år sedan, och FIFA (det internationella fotbollsförbundet) hävdar att det var kineser som uppfann fotbollsspelet. Man tror att fotbollen kom till Sverige via hamnen i Göteborg där engelska båtar ankrade, den första klubben startade här och hette Lyckans Soldater, följt av Örgryte IS. Den allra första officiella matchen spelades år 1892.