Sportinnovation på OS

OS i Japan, ett högt tekniskt avancerat land – det är ingen som är förvånad över hur fantastiskt tekniken byggs och nyttjas. Både i underhållande syfte och i atleternas intresse.

AI – överallt

AI (Artificiell Intelligens) bidrar på alla områden. AI-robotar hälsar välkommen vid flygterminalen, och AI-drivna bilar kör utrustning och atleter till arenan. Tekniksystemen bygger på ansiktsigenkänning när du ska in på din förläggning, alla misstänka beteenden registreras. Kamerorna har panoramatäckning och AI samt 3D tillsammans med ett spårningssystem ger publiken realtidsinsikter. Även sportvärlden har förändrats och blivit underhållningsarenor av stora mått.

Vad kommer härnäst?

Årets OS i Japan bjuder på optimerad teknik på alla områden, så vad kommer härnäst om vi ser mot exempelvis OS 2032?

Teknikutvecklingen går rasande snabbt, förmodligen kommer det att dyka upp extrem teknik som vi inte ens kan förutse idag, bara ett par år tidigare. Troligt är att vi kommer att bjudas på VR (Virtual Reality) upplevelser där vi kan uppleva en tävling med idrottarens ögon rakt i vår egen mobiltelefon. Det är spänningen och att vara på platsen, uppleva känslorna och vara där med den idrottare man följer som är viktigt.

För att öka prestandan för atleterna kan det dyka upp nano-plåster och olika teknik som gynnar energiupptagningsförmågan. Det kan vara mätningar av prestanda i realtid som utförs via ett chip under huden. Mätningar skulle kunna ske så finslipat att man får feedback på vad man ska äta och när, hur länge du bör vila och mera.

Motionsinnovationer

Det finns mycket teknik även på motionsnivå, från pulsklockor till speciella skor. Tekniken kan hjälpa mycket för att utröna hur hälsosam man är och det kan vara värt att promenera till sportbutiken och se vad de kan erbjuda.