Sportens internationella profiler

Det finns oändligt många stjärnor på den internationella sporthimlen, nedanför följer några av de oförglömliga namnen.

Kungarnas kung?

Det är omöjligt att glömma den fantastiske amerikanen Jessie Owens som tog fyra guld vid OS i Berlin år 1936. Denna kontroversiella tävling som nazisterna använde för sin propaganda. Vid samma OS tog Sverige hela 21 medaljer.

Drottningen?

Amerikanskan Florence Griffith-Joyner, Flo-Jo med hela världen, var en färgstark och snabbfotad

dam. År 1988 var hon oslagbar med två världsrekord på både 100 och 200 meter. Hon tog tre olympiska guld, två silver och ett brons.

Muhammad Ali

Ali/ Cassius Clay var överlägsen i boxning på 60-talet. Redan 1960 tog han OS-guld och visade sedan upp en otrolig vinstrad. Han vann Världmästartiteln i tungvikt tre gånger och var en mycket strategisk boxare – med en stark och udda personlighet. En banbrytande förebild för många unga.

Fotbollsikonen Pelé

Han tog sig från den brasilianska slummen till ikonstatus. Den största – i världens största sport. Han var delaktig i tre VM-guld och var en magisk dominant på planen.

Michael Jordan

Mannen som tränade frikast med slutna ögon – en bolltalang utöver det vanliga. Den bästa basketbollspelare världen sett alla kategorier. Jordan var en perfektionist. Han tog i snitt 30 poäng per match och var en stark ledare när Chicago Bulls tog sex NBA-titlar.